Maak kennis met de sprekers van het NIVE Controllerscongres 2019

Theunis Kloosterman
Theunis Kloosterman
Kevin Morssink
Kevin Morssink
Urgert en Van Deudekom
Urgert en Van Deudekom
Theo Quaijtaal
Theo Quaijtaal
Freerk Teunissen
Freerk Teunissen
Nathalie Mangelaars
Nathalie Mangelaars
Michiel Rozema
Michiel Rozema
Bert Gadella
Bert Gadella
Hidde van der Wal
Hidde van der Wal
Ruud Veltenaar
Ruud Veltenaar
Stefan Betting
Stefan Betting
Henk Vlootman
Henk Vlootman

Lees meer over de sprekers en de inhoud van hun sessie.


Ruud Veltenaar

Start het programma met een presentatie over ‘Wereld in transformatie naar de volgende fase in onze beschaving’.

Als filosoof, trandwatcher en TEDx spreker zet Ruud mensen aan het denken over hun eigen toekomst in een snel transformerende wereld. Hij is een talent in het vertalen van trends en ontwikkelingen naar de impact op ons leven en werk. In deze context inspireert Ruud zijn publiek en stimuleert hij persoonlijk leiderschap, innovatief en sociaal ondernemerschap en authenticiteit. Nieuwe inzichten, dogma’s en belemmerende overtuigingen worden kritisch en feitelijk beschouwd. Met een heldere visie en duidelijke agenda voor de toekomst, houdt hij zijn publiek een spiegel voor en creëert hij beweging en actie.


Urgert & Van Deudekom

Sessie: Hoe word ik succesvoller dan mijn collega’s?

Rob Urgert en Joep van Deudekom hebben als duo veel ervaring opgedaan bij hun populairwetenschappelijke tv-programma’s als Onder de tram, Tussen de Oren en hun nieuwe programma Het Instituut. Ook maken zij furore op zaterdagavond met De Kwis, het satirische weekoverzicht op Nederland 1 dat genomineerd werd voor een Nipkow-schijf. Samen schreven Urgert & Van Deudekom Hoe word ik succesvoller dan mijn collega’s? en een boek over de wetenschap achter de voetbalsport

In ‘Hoe word ik succesvoller dan mijn collega’s?’ wordt besproken welke factoren iemand succesvoller maken dan een ander;

Iedereen wil succesvol worden en er zijn vele boeken/cursussen over verschenen. Rob en Joep keken naar de wetenschap achter succes. Wat zijn de voorwaarden waaronder je succesvol kan worden? Middels humoristische foto’s, filmpjes en experimenten leggen zij het publiek vragen voor die gebaseerd zijn op de harde wetenschap achter succes. Humor met inhoud op niveau. En gegarandeerd 100% tjakkavrij!

De programma’s van Urgert & Van Deudekom zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten die de heren met behulp van filmpjes, fotovragen en experimenten op humoristische en interactieve wijze presenteren. Wat je mag verwachten: topamusement met een stevige inhoudelijke bodem.


Stefan Betting

Sessie: Creatieve Verslaggeving 

Doel van de sessie: ontdekking en kennismaking met creative accrual accounting en creative cash flow accounting en uitleg over de verschillen tussen resultaatsturing en resultaatmanipulatie

Inhoud van de sessie: In deze sessie wordt uiteen gezet wat het verschil is tussen resultaatsturing en resultaatmanipulatie door stil te staan bij uiteenlopende verschijningsvormen van technieken van creative accrual accounting en creative cash flow accounting, tevens komen voorbeelden hoe deze technieken te ontdekken aan de orde

Na het volgen van deze sessie is de controller zich bewust van de grenzen van resultaatsturing en verkrijgt men kennis en inzicht in de technieken om sturing/manipulatie te ontdekken.


Henk Vlootman & Michiel Rozema

Sessie: de derde digitale revolutie.

Controllers informeren over de business veranderingen door het inzetten van Business Intelligence gereedschappen. Deze gereedschappen zorgen voor flexibele en snellere analyses en daarmee voor andere inzichten door de gehele organisatie. Het doel van deze sessie is om controllers na te laten denken over de veranderingen waar de business mee wordt geconfronteerd. Na de introductie van de Personal Computer en het internet staat de business aan de vooravond van de volgende revolutie: de introductie van big data in de dagelijkse business processen.

De sessie geeft inzicht in de (aankomende) veranderingen in de business processen. Na de sessie weet je meer over de transitie van individuele naar collectieve business inzichten. Wil je de meer weten over de uitdagingen die aan de controller van de toekomst wordt gesteld, kom dan naar deze sessie.


Nathalie Mangelaars

Sessie: Powerpitchen, overtuigen in één minuut.

Nathalie Mangelaars , eigenaresse van de Pitch Academy. “Een pitch is geen monoloog, maar de start van een dialoog”. Inmiddels heeft Nathalie ruim 8000 mensen getraind. Als organisator van het NK Pitchen en als pitchexpert is zij regelmatig in de media te zien, bijvoorbeeld bij RTLZ, BNR Nieuwsradio en in het NRC.

Als controller heb je essentiële informatie in handen om de organisatie verder te helpen. Maar, hoe kom je tot de kern en zorg je dat de ander écht naar jouw boodschap luistert? In deze interactieve sessie leer je hoe je jouw boodschap kunt verpakken in een kort en krachtige pitch, zonder dat jij je authenticiteit verliest.

Na deze sessie weet jij:

  • Hoe je snel tot de kern komt van wat je wilt zeggen;
  • Hoe je een boodschap structureert zodat anderen luisteren;
  • Wat jouw pitchstijl is zodat je de boodschap op een manier brengt die bij jouw past.

Freerk Teunissen

Sessie: Betere besluitvorming door betere adviezen

Betere besluitvorming door betere adviezen. De deelnemer maakt kennis met wetenschappelijke inzichten over besluitvorming en beïnvloeding en vertaalt die direct naar de eigen praktijk. Binnen tien minuten ben je aan het adviseren.

Waarom besloot het campagneteam van Richard Nixon in te breken in het hoofdkantoor van de Democratische Partij, een besluit dat de teamleden toen ook al slecht vonden en dat leidde tot de val van Nixon? Waarom verkiezen organisaties soms – nog steeds – een slechter advies? Hoe verbeter jij adviezen, zodat je organisatie betere besluiten neemt? Vertrouwen op je intuïtie en je praktijkervaring is prima, maar in deze sessie richt je je blik op de wetenschap. Je leert de 6 principes van Cialdini kennen, weet beter hoe bewuste en onbewuste beïnvloeding werken en je leert wat maakt dat mensen ‘ja’ zeggen tegen je adviezen.


Theo Quaijtaal

Sessie: Integriteitsworkshop

Controllers spelen een belangrijke rol in het bevorderen van de integriteit van de organisatie. Ze zijn het geweten van de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn. Een belangrijk aspect van integriteit is dat de controller niet met rapportages, aangiften, communicatie of andere informatie wordt geassocieerd die onjuist, incompleet of anderszins misleidend zijn, of geen deugdelijke grondslag hebben. Hij neemt daarvoor zelf de verantwoordelijkheid en legt daarover verantwoording af.

Een Moreel Kompas vraagt zorgvuldigheid. Deze workshop is een zorgvuldigheidstoets voor jouw eigen handelen en verrijken je met ervaringen van jouw financiële collega’s die met mogelijk dezelfde vragen worstelen. Aanspreken vraagt morele moed. Moed slaat de brug tussen denken en doen. Van controllers mag worden verwacht dat zij de moed hebben om nee te zeggen, om lastige kwesties aan de kaak te stellen, om impopulaire maatregelen te nemen, om gevoelige zaken te agenderen. Hoe doe je dat? Hoe doen jouw collega’s dat?

Het beoogde resultaat van de workshop is dat de deelnemers:

  • Enthousiaster en zelfbewuster zijn om na te denken over integriteitsvraagstukken;
  • Bewuster zijn van het belang van integriteit voor het eigen professioneel handelen;
  • Kennis hebben gemaakt met de begrippen “Morele Moed” en “Moreel Kompas” en hoe dat te ontwikkelen;
  • Kennis en ervaring uitwisselen met vakgenoten.

Bert Gadella en Hidde van der Wal

Dagvoorzitters en begeleiders van het Controllerscongres

In het controllerscafé gaan de dagvoorzitters Bert Gadellaa en Hidde van der Wal in debat met aanwezigen over actuele relevante trends en ontwikkelingen.

Het debat zal worden verlevendigd met gasten, hetzij sprekers op het congres, hetzij genodigden uit de wereld van financieel-economisch management die in het café aan tafel worden uitgenodigd om met alle aanwezigen de discussie aan te gaan.

Het café is de ontmoetingsplaats tijdens het congres voor deelnemers, sprekers, genodigden en de dagvoorzitters om verschillende aspecten van het vak van controller in de schijnwerper van een pittig debat te zetten: in hoog tempo, inhoud plus praktijk, nieuwe inzichten, direct toepasbaar, super enthousiast, bevlogen en interactief.

Wees erbij, doe mee en laat je verrassen als je durft. Wij dagen je uit!


Kevin Morssink (Ethical hacker) en Theunis Kloosterman (Forensic Financial Investigator) van E11EVEN B.V.

Sessie: TRIPLE C: Cyber Crime Control!

Wat moet een controller doen met de risico’s die zich al dan niet openbaren in de wereld van cybercriminaliteit?

We schetsen het profiel van een cybercrimineel. Wij leggen uit wat de ontwikkelingen zijn anno 2019 ten aanzien van cybercrime en hoe belangrijk het is om in control te zijn. Niet in control betekent dat risico’s zich kunnen openbaren, elk moment op elke plek. De sessie draagt positief bij aan de kennis en het bewustzijn van de controller op dit thema zodat de risico’s kunnen worden geïdentificeerd en maatregelen kunnen worden getroffen.

De sessie draagt positief bij aan de kennis en het bewustzijn van de controller op het thema cybercrime zodat de risico’s kunnen worden geïdentificeerd en maatregelen kunnen worden getroffen.


Jolanda van der Steen

Sessie: Persoonlijk leiderschapsworkshop: What’s your Ikigai?

Eigenaresse La Fontaine Training, Coaching & Consultancy, met een passie voor ontwikkeling van mens én organisaties! Vanuit haar credo: “Iedere topsporter heeft een coach, waarom u als professional niet”, traint en coacht ze al ruim 11 jaar binnen verschillende branches. Ze is bestuurslid van de vakvereniging Financials For Financials en geeft regelmatig trainingen en workshops aan docenten en studenten op hogescholen, voor de studierichting Finance & Control op het gebied van Personal Leadership en Social Skills.